Hrvatski vlak za BiH

Bez autora
May 05 2010

Niskopodni elektromotorni vlak Končar-Električnih vozila vratio se u Hrvatsku nakon što je u sklopu testiranja tijekom tri mjeseca prešao oko 4000 kilometara na prugama u Federaciji BiH. Sada je u Hrvatskoj gdje se rade završna podešavanja kako bi vlak bio podvrgnut brzinskoj probi koja se mora obaviti na brzini od 176 kilometara na sat. Nakon toga vlak će biti pušten u redovni promet u Federaciji BiH. Na njegovom je razvoju radilo 250 stručnjaka iz grupe Končar, a svi bitni dijelovi vlaka projektirani su i proizvedeni u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Darinko Bago rekao je je kako mu je žao što prototip prvo nisu naručile Hravtske željeznice, ali unatoč tome s HŽ-om su ugovorili novi prototip vlaka koji bi trebao biti gotov do kraja godine.

Hrvatski vlak za BiHNiskopodni elektromotorni vlak Končar-Električnih vozila vratio se u Hrvatsku nakon što je u sklopu testiranja tijekom tri mjeseca prešao oko 4000 kilometara na prugama u Federaciji BiH.

Sada je u Hrvatskoj gdje se rade završna podešavanja kako bi vlak bio podvrgnut brzinskoj probi koja se mora obaviti na brzini od 176 kilometara na sat. Nakon toga vlak će biti pušten u redovni promet u Federaciji BiH.

Na njegovom je razvoju radilo 250 stručnjaka iz grupe Končar, a svi bitni dijelovi vlaka projektirani su i proizvedeni u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Darinko Bago rekao je je kako mu je žao što prototip prvo nisu naručile Hravtske željeznice, ali unatoč tome s HŽ-om su ugovorili novi prototip vlaka koji bi trebao biti gotov do kraja godine.

Končar-Električna vozila zapošljavaju 325 djelatnika, a prosječni prihodi tvrtke u zadnje četiri godine iznose 500 milijuna kuna godišnje. Bago je istaknuo kako razvoj niskopodnog elektromotornog vlaka spada u kategoriju najsloženijih i najsofisticiranijih proizvoda tvrtke te kako samo pet zemlja u Europi radi takve vlakove.

Naglasio je i kako je hrvatska elektroindustrija danas najveća izvozna grana Hrvatske sa udjelom od 12,4 posto. Napomenuo je kako će ova godina biti teška za Končar. Požalio se i kako s HEP-om imaju 625 milijuna kuna ugovorenih poslova koji stoje već dvije godine. Ipak, u Končaru su uvjereni da će kraj godine dočekati u plusu, prenosi Hina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik